New Year – God Knows

Toen ik als vijftienjarig meisje vrouwenromannetjes las in de grote leunstoel van m’n vader, kwam er een keer een tekst voorbij die ik niet meer vergeten ben. Hij was bestemd voor een vrouw die twijfelde of ze de man van haar dromen zou volgen. Hij wilde namelijk arts worden in de binnenlanden van Suriname (tien punten als je nu weet om welk boek dit gaat). Ik ga niet naar de binnenlandenbush van Suriname, maar toch heb ik de tekst op onze afscheidskaart gezet. Het gaat zo:

God Knows
And I said to the man who stood at the gate of the year:
“Give me a light that I may tread safely into the unknown.” 
And he replied: 
“Go out into the darkness and put your hand into the hand of God.
That shall be to you better than light and safer than a known way.”

Het is een korte strofe uit het gedicht van Minnie Louise Haskins, een Britse dichter en socioloog (lees hier hele gedicht). Koning George IV vond het net zo mooi als ik, want hij citeerde het in zijn Royal Christmas Message in 1939.

Maar om dit in de praktijk toe te passen is nog niet zo makkelijk. Hoe vaak lossen we de onzekerheid die voor ons ligt niet op door goed voor te bereiden en te plannen, zoveel mogelijk over de context te weten te komen, krampachtig goed alles te willen regelen. Terwijl we het eigenlijk wel weten: je hand in de hand van God leggen is zelfs zekerder en veiliger dan je eigen bekende plan uitrollen.

Op Nieuwjaarsmorgen lazen we Psalm 18 in onze gemeente. Dat sluit er naadloos op aan en David doet er zelfs nog een schepje bovenop.

U bent het die mijn lamp doet schijnen,
U Heer, mijn God verlicht mijn duisternis
met U storm ik af op een legerbende
met mijn God beklim ik de hoogste muur.

Of je nu optimistisch het jaar in gaat of juist negatieve gedachten hebt over hoe je leven verloopt op dit moment, op beide manieren wordt het stukken beter als je het samen met God doet. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik onze verhuizing naar Malawi vergelijk met de tekst ‘Ik kan met U door sterke benden dringen, met mijn God zelfs over muren springen’, dan relativeert dat de boel weer lekker. Mijn man zou zeggen: ‘Komt goed’. En nu ga ik inpakken.

Happy new year!

#stiekememedidatieinplaatsvanblog #gametGod

4 thoughts on “New Year – God Knows

  1. “Komt goed” hoe herkenbaar. Ik heb er vertrouwen in dat jullie een bijzonder avontuur te wachten staat. Goede reis!

  2. You really make it appear really easy along with your presentation however I to find this
    topic to be really something which I think I would never understand.
    It sort of feels too complex and very large for me.

    I am taking a look forward on your subsequent submit, I’ll try to get the dangle of it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.